Bericht van Rachel van de Pol: “Finding Nemo op mijn bord”

© Rachel van de Pol

Rachel van de Pol, blogger van Ikreddewereld.nl heeft het soms maar moeilijk met haar vegetarische dieet.

Ik ben nu zo’n zeven jaar vegetariër. En de vragen die me het meest gesteld worden, zijn: eet je dan nog wel vleestomaten? En, eet je dan zelfs geen vis?

Op dat laatste zeg ik dan: vissen zijn toch ook dieren? Maar ik snap de vraag wel. Vissen bewegen zich in een andere wereld, onder water, waar wij maar heel af en toe een blik op werpen. En daarom kunnen ze op weinig empathie rekenen.

En ja, bij mij kwam er na een tijdje ook de klad in. Op vakantie nam ik toch die gegrilde sardines, want er was niets lekkers voor mij op de menukaart. En toen ik zwanger was, moest ik wel aan de vette vis om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar het kwam er eigenlijk op neer dat ik vis gewoon verschrikkelijk lekker vond. En dus zocht ik naar manieren om onder mijn gedragscode -geen dieren pijn doen- uit te komen.

Tot afgelopen zomer. Ik was in Sicilië en at een couscous di mare. Op mijn bord lag een klein verschroeid inktvisje. Ineens komt een beeld naar boven van mijn reis door Nicaragua. Ik ben in een helderblauwe zee, onder water, met mijn snorkel. En recht voor mijn ogen verschijnt het schattigste inktvisje dat je ooit hebt gezien. Denk Finding Nemo. Hij heeft mij nog niet in de gaten. En ik probeer niet te bewegen. Maar dan ziet hij mij toch. Een kleine pauze. En poef! Een wolkje paarsblauwe inkt. En mijn kleine vriend is verdwenen.

Ik kijk naar mijn bord. En ik weet meteen weer waarom ik er zeven jaar geleden voor koos geen dieren te eten.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).