Rotterdam maakt zich op voor schepen zonder kapitein


Boten die varen zonder kapitein aan boord. Nu klinkt dat misschien nog vreemd, maar een bemanningloosschip is dichterbij dan je denkt. Volgens het Algemeen Dagblad verwacht de Rotterdamse haven deze zelfvarende schepen volgend jaar al te kunnen ontvangen. Dankzij camera’s, meetapparatuur en sensoren kunnen deze vaartuigen de stroomsnelheid, waterdiepte en obstakels exact in kaart brengen. Hierdoor zouden de schepen veel preciezer kunnen manoeuvreren. En dat is nodig ook. Nu wordt namelijk meer dan 70 procent van de aanvaringen in de haven nog veroorzaakt door menselijk falen. De zelfvarende schepen bieden bovendien een oplossing voor het grote personeelstekort in de scheepvaartsector.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).