De echte prijs van een ananas


Een ananas. Bij de Albert Heijn kost die 1.69. En bij de Plus betaal je er 1.95 voor. En dat is best gek, want de werkelijke prijs van een ananas ligt een stuk hoger. Koningin Máxima onthulde gisteren de True Cost Ananas. bij biologische groente- en fruithandelaar Eosta. Die is ongeveer een euro duurder: 2.85. Dat komt doordat in de echte prijs van die ananas ook de verborgen kosten zijn meegerekend. Dan gaat het bijvoorbeeld om kosten op het gebied van gezondheid, klimaat en water. Michael Wilde van Eosta legt uit hoe dat precies zit:

“Als je gifstoffen gebruikt of kunstmest gebruikt in de productie van bijvoorbeeld een ananas dan komen die stoffen ook terecht in het watersysteem. En dat is niet goed voor het water. Dat moet er worden uitgehaald. En ja die kosten, dat zijn in feite de verborgen kosten die op dit moment de toekomstige generatie moeten betalen. Wij vinden dat het nu moeten betaald worden.”

Die extra euro horen we dus eigenlijk al te betalen. Michael Wilde verwacht dat we in de toekomst meer rekening gaan houden met verborgen kosten.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).