De werkomgeving moet veiliger worden


De culturele sector komt in actie tegen seksuele intimidatie, dat schrijft Trouw vanmorgen. Vorige maand hield het programma Brandpunt+ een peiling over seksueel grensoverschrijdend gedrag in die sector. Daaruit bleek dat bijna de helft van de medewerkers daar wel eens mee te maken heeft gehad. De Kunstenbond reageerde geschrokken:

”Het is echt een structureel probleem en dat laat ook zien dat de ernst van de situatie veel meer is dan alleen een paar incidenten.”

En de woordvoerder legt ook uit waarom juist de cultuursector zo kwetsbaar is voor grensoverschrijdend gedrag:

”Er is gewoon heel weinig werk als zzp’er heb je ook niet de bescherming je kunt je niet ziekmelden je bent je opdracht kwijt je hebt geen geld meer als je te boek staat als iemand die lastig is wordt je nooit meer gevraagd dus daar ligt ook een hele ongewenste druk op die mensen om toch maar te blijven werken en toch maar door te gaan.”

Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sprak gisteren met vertegenwoordigers van de kunstsector. Ze willen zorgen voor een veiligere werkomgeving, te beginnen op toneelscholen, conservatoria en andere kunstopleidingen. Ook moeten klachten beter worden behandeld. In het voorjaar wordt verder gewerkt aan een gezamenlijk actieplan.

 


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).