Er wordt in Nederland meer gerecycled, gedeeld en gerepareerd dan gedacht


Een kinderwagen gemaakt van plastic verpakkingen en de deelauto bij jou in de straat. Het zijn voorbeelden van de circulaire economie: een economie waarin we zoveel mogelijk hergebruiken, delen en repareren. Voor het eerst is nu gemeten hoe vaak we dat doen in Nederland – en wat blijkt: er wordt meer gerecycled, gedeeld en gerepareerd dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. En de circulaire economie levert ook banen op: zo’n 420 duizend op dit moment.

Tegelijkertijd is er nog een wereld te winnen: het kabinet wil namelijk dat de economie in 2050 volledig circulair is. Om dat te bereiken zijn er natuurlijk heel wat goede ideeën nodig – dus Sander vroeg vanmorgen alvast: wat kunnen we doen om de circulaire economie te stimuleren? 

Lies vindt dat tweedehands winkelen wel wat meer aandacht mag krijgen. ‘Zelf draag ik bijna alleen maar tweedehands kleding’, schrijft ze. ‘Het heeft soms nog een beetje een geitenwollensokken-imago, maar je kunt juist de meest unieke dingen vinden’.

Caroline zegt: ‘Ik deel mijn krant met de buren. Als ik ‘m uit heb doe ik hem bij hen door de bus. Kun je ook doen met andere abonnementen’ – aanrader, dus.

Ja, ook tips en ideeën zijn er om te delen. Dus weet jij hoe we de circulaire economie nog een stapje verder kunnen helpen? Ga naar de discussiegroep op onze Facebookpagina, en laat het weten.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).