Betere melkprijs in ruil voor meer natuur op boerenland


Natuurmonumenten en FrieslandCampina hebben samen een veelbelovende deal gesloten. Een betere melkprijs in ruil voor meer natuur op het boerenland. En dat is op veel plekken hard nodig. Want door intensieve landbouw is er steeds minder leefruimte voor weidevogels en insecten. Esther Rust is boswachter bij Natuurmonumenten. Zij vertelt hoe boeren kunnen zorgen voor meer biodiversiteit op de boerderij.

“Dat kunnen heel diverse maatregelen zijn dat hangt af van de plek waar iemand zit, en wat daar de belangrijke natuurwaarden zijn dus dat kunnen zijn weidevogels, maar ook heggen en hagen waardoor insecten meer overlevingskans krijgen en daarmee vogels.”

Zorgen de boeren voor meer natuur op hun land, dan krijgen ze dus meer geld per kilo melk.
Melkveehouder Niels van Wassenaar is tevreden met de nieuwe deal:

“Ik ben positief over deze samenwerking omdat we gezamenlijk de natuur een stukje gaan helpen. Dus een stukje verbeteren, bij ons op het boeren bedrijf gezamenlijk met de
met de natuurmonumenten en consumenten.”

Het doel is dat over een jaar meer dan duizend boeren meedoen aan het project.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).