Eerste elektrische crematieoven in Nederland


Op de site van de NOS zien we een opvallende video – namelijk over elektrische crematieovens. De eerste wordt vandaag geleverd aan een uitvaartcentrum van Dela in Geleen. Die organisatie wil vanaf 2030 alleen nog maar klimaatneutraal cremeren. Nu wordt er nog gas of olie gebruikt als brandstof bij crematies. Bij elektrisch cremeren is er helemaal geen brandstof nodig, vertelt Jan Keeman van DFW Europe aan de NOS:

“Gemiddeld is de temperatuur in de oven de starttemperatuur. In een elektrische oven circa 800-850 graden. Daar worden die intense hitte, die wordt daar gebruikt om de zelfonbranding van de kist te laten plaatsvinden. En dan is het een kwestie van toevoeren van verbrandingslucht dus van de omgevingslucht om het proces daarin te laten voltooien. Dus te laten verassen.”

Het is trouwens geen nieuwe uitvinding, de elektrische crematieoven. In Zwitserland en Oostenrijk wordt de techniek al langer gebruikt.

 


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).