Klimaatspijbelaar Damien: ‘Toen ik dat hoorde, toen sloeg er wel iets om bij mij.’


Duizenden scholieren lopen op dit moment de klimaatmars in Den Haag. Jongeren uit België, Zweden, Duitsland en Frankrijk gingen hen al voor. Allemaal naar voorbeeld van de 16-jarige Greta Thunberg, die zelf al een half jaar elke vrijdag onder schooltijd demonstreert voor het Zweedse Parlement.

“Many People say that Sweden is a just a small country. And it doesn’t matter what we do. But I’ve learned that you are never to small to make a difference.”

Dit vertelde zij vorige maand tijdens het World Economic Forum. En een verschil maakt ze zeker, want haar actie inspireerde tienduizenden jongeren in Europa om ook klimaatspijbelaar te worden.

Zo ook de zestienjarige Damien, mede-organisator van de Nederlandse klimaatmars. Dat vertelde hij vanmorgen voor de start van de mars.

“Ik heb de speech gezien van Greta over het feit dat we niet meer met hoop er na toe moeten kijken, maar echt in angst. Toen ik dat hoorde van haar, ik zat eigenlijk in mijn hoofd dat ze nog 12 was, maar ze is inmiddels al 16! Maar toen ik dat hoorde, toen sloeg er wel iets om bij mij. Het maakte me wel echt wakker. En toen kreeg ik ook nog eens een berichtje van Stijn, dat hij dit hier wilde voortzetten. En toen dacht ik: Oké, nu ga ik het gewoon doen. Nu ga ik er gewoon vol voor.”

En de scholieren staan er niet alleen voor. Ze krijgen steun van 350 wetenschappers. Die schrijven in een open brief dat de jongeren groot gelijk hebben. En dat ‘politieke moed’ en ‘ingrijpende middelen’ SNEL nodig zijn.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).