Nigeriaanse journalisten strijden tegen fake news


In Nigeria werden afgelopen weekend de verkiezingen op het laatste moment uitgesteld. En dat betekent dat de Nigerianen deze week opnieuw overspoeld zullen worden met berichten op sociale media. Veel Nigeriaanse politici gebruiken deze kanalen namelijk om zichzelf te promoten en andere politieke partijen in een kwaad daglicht te stellen. Veel van deze artikelen bevatten onjuiste informatie.

Een groep van 50 journalisten wil voorkomen dat ook reguliere media dit soort fakenewsberichten verspreiden. Zij controleren de beweringen, en publiceren pas als ze echt zeker weten dat de informatie klopt. Zo zorgen ze ervoor dat er een aantal bronnen is waar de Nigerianen in ieder geval op kunnen vertrouwen.

“Everywhere in the world politicians would always use any means to gain an advantage. If it is by weaponizing information they will do that. But you see, the important thing is that they know that once they do it, they try, there are magazines, or technology that can also out them. And so perhaps that will reduce the incidents of, you know, politicians weaponizing information for advantage.”

Je hoorde een van de initiatiefnemers in gesprek met Deutsche Welle. Hij hoopt dus dat factchecken kan zorgen voor een gedragsverandering bij politici. Door hun beweringen te controleren, hopen de journalisten te zorgen voor eerlijke verkiezingen.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).