Poetsvis is een zelfbewust dier


Op het eerste gezicht valt er niet veel bijzonders te ontdekken aan de poetsvis: een klein, beetje rechthoekig tropisch visje met dunne gele strepen. Maar dat visje slaagt dus wel voor de zogeheten spiegelproef. Een test waar jij en ik ook voor slagen: jezelf herkennen in de spiegel. Biologen gebruiken die proef om zelfbewustzijn bij dieren te kunnen vaststellen. Tot de gelukkigen horen onder meer orka’s, olifanten en mensapen. Dat zo’n klein visje daar nu opeens bij hoort zorgt voor verwarring bij biologen, want de ideeën over hogere en lagere diersoorten moeten dan worden bijgesteld. Misschien kunnen we vissen dan niet meer zonder schuldgevoel met duizenden tegelijk uit zee halen.  

Wij vroegen Liesbeth Sterck hoe wij naar dit onderzoek moeten kijken. Zij is Hoogleraar Animale Ecologie aan de Universiteit Utrecht en gaf zelf college over de poetsvis. Ze vertelt over het bijzondere gedrag:

”Wat je hier ziet is dat het visje lijkt te reageren op de spiegel. Eerst met agressie, maart daarna met heel gek gedrag. Nou dat is al bijzonder dat ze dat doen.”

We vroegen haar ook welk vervolg dit onderzoek moet krijgen:

“Misschien betekent het als je op je spiegelbeeld reageert dat je realiseert dat ben ik, maar niet dat je bewust bent van wie je precies bent. Dus daar moet de theorie nog veel verder op uitgedacht worden en ik denk dat dit een heel goeie aanleiding is naar te kijken.”

En tot slot: betekent dit nu dat we deze dieren anders moeten behandelen?

”Het is natuurlijk de vraag van hoe moet je met dieren omgaan en hoe moet je met dieren anders omgaan als ze intelligent zijn bij vissen vermoedt ik. Kijk ik zelf vind dit een bijzonder visje die kan het en dat zegt helemaal niks over andere vissen. Dus die kunnen het misschien niet en dan moet je vervolgens nadenken wat betekend het hoe we ermee om moeten gaan. Ik vind eigenlijk je moet altijd zorgvuldig met dieren omgaan misschien moet het niet eens zoveel uitmaken.”

Meer informatie via: Volkskrant.nl

 


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).