Vrachtwagens in Europa worden schoner


Vrachtwagens in de hele EU moeten straks voldoen aan dezelfde regels voor CO2-uitstoot. Daarover hebben het Europees Parlement en de lidstaten vandaag een akkoord bereikt, lezen we in NRC. Vrachtwagens zijn grote vervuilers. – Want ze zorgen voor 27 procent van de uitstoot van broeikasgassen op de wegen. Door de nieuwe klimaatnormen moet de uitstoot van trucks in 2030 met bijna een derde omlaag. Europese truckbouwers zijn niet blij met het akkoord. Zij stellen dat de nieuwe doelen onhaalbaar zijn.

Een truck die zeker voldoet aan de nieuwe uitstootnorm is de elektrische vrachtwagen – met aanhanger. In Amsterdam worden die nu getest. Volgens het AD gaat het om een Europese primeur: niet eerder werden zulke vrachtwagencombinaties ingezet om de supermarkten in een binnenstad te bevoorraden. De proef gaat minimaal twee jaar duren en moet duidelijk maken of de elektrische trucks kunnen helpen om de luchtvervuiling in de stad aan te pakken.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).