Nationaal Museum van Wereldculturen komt met leidraad voor teruggave roofkunst


‘Het loket voor teruggave is open’, schrijft Trouw vanmorgen. En dan gaat het over teruggave van kunst die in de koloniale tijd is geroofd. Het Nationaal Museum van Wereldculturen publiceert vandaag een leidraad over teruggave van deze zogenoemde roofkunst. Directeur Stijn Schoonderwoerd zegt dat het museum actief gaat speuren in de eigen collecties naar objecten die teruggeven kunnen worden. Goed nieuws zou je zeggen, maar er is ook kritiek: Hoogleraar Wouter Veraart stelt dat er vreemde criteria worden gesteld aan teruggave. Bijvoorbeeld dat de voormalige eigenaren een ‘onontbeerlijke band’ moeten hebben met de kunst. Want hoe stel je dat vast? Hier is het laatste woord duidelijk nog niet over gezegd.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).