Slimmer gebruik geneesmiddelen kan miljoenen besparen


Dan een opvallend bericht in de Volkskrant vanmorgen. Er kunnen miljoenen euro’s worden bespaard op de kosten van dure medicijnen. En wel door die geneesmiddelen slimmer te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van Kioa Wijnsma, die daar morgen op promoveert. Wijnsma ontdekte dat de voorschriften van farmaceuten over medicijnen niet altijd kloppen. Ze onderzocht een groep patiënten die dure medicijnen neemt voor een zeldzame nierziekte. Wat bleek: de meeste patiënten kunnen toe met een lagere dosering. Driekwart van hen kon zelfs een jaar lang helemaal zonder het medicijn. Dat er vaak teveel van het medicijn wordt voorgeschreven, komt volgens Wijnsma door extreme voorzichtigheid van de farmaceut. Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit denkt dat de aanpak van Wijnsma kan werken voor veel meer dure medicijnen.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).