‘CO2-neutraal tanken’ bij Shell: een positieve ontwikkeling?


Shell investeert ruim 17 miljoen euro in Staatsbosbeheer. Met dat geld kunnen 5 miljoen bomen worden geplant. En dat is hard nodig, want het grootste deel van de essen in Nederland lijdt aan een agressieve schimmel, de essentakziekte. Door die zieke bomen te vervangen kan er meer CO2 worden opgenomen.

Wij spraken hierover met Gert-Jan Nabuurs, hij is hoogleraar Europese bossen en hoofdauteur van het IPCC-rapport over klimaatverandering. Nabuurs is positief over het plan om de zieke essen te vervangen:

“Zou je daar niks doen, dan krijg je eigenlijk niet of nauwelijks een bos terug en loop je CO2 vastleiding terug. Door deze investering kan je opnieuw soorten aanleggen waardoor het bos weer beter gaat groeien. En dat is nu mogelijk door deze stap.”

Daarnaast kunnen klanten van Shell vanaf volgende week vrijwillig wat duurder tanken. Het gaat om 1 cent extra per liter brandstof. Ook dat geld wordt ingezet om CO2-uitstoot te compenseren, namelijk door het planten van bomen en bossen in de tropen. Milieuorganisaties zijn kritisch over het plan. Volgens Greenpeace en Milieudefensie moet Shell iets veranderen aan zijn investeringen – die nog voor 96% procent in olie en gas zitten. Volgens Nabuurs moet de uitstoot inderdaad omlaag. Maar dat er bomen worden geplant is volgens hem hoe dan ook een goede ontwikkeling:

“Het Parijs-akkoord is eigenlijk heel duidelijk hierover: we moeten inderdaad beide doen. We moeten zowel CO2 emissie naar beneden zien te krijgen, maar die tijd is nooit 100% naar beneden. Dus wat je nog aan emissie hebt, daarvan zegt het Parijs-akkoord dat mag je compenseren met extra C02 vastlegging op land.”


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).