Is het menselijk lichaam geschikt voor een lang verblijf in de ruimte?


Een lang verblijf in de ruimte – daar lijkt ons lichaam tegen bestand te zijn. Dat zegt NASA na een onderzoek met de eeneiige astronauten-tweeling Scott en Mark Kelly. De Volkskrant schrijft daar vandaag over. Scott leefde een jaar in de ruimte, terwijl zijn broer Mark op aarde bleef.
Eenmaal terug op deze planeet bleken de meeste veranderingen in Scott’s lichaam relatief klein.
Er waren ook grotere veranderingen te zien, zoals een verdikt netvlies en een veranderde samenstelling van darmbacteriën. Maar die verschillen namen na een aantal maanden weer af.
In verder onderzoek moet nu worden bevestigd of de lange ruimtereis ook echt de oorzaak is van deze veranderingen. Waardevolle informatie, als we in de toekomst verder de ruimte in willen – bijvoorbeeld naar Mars.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).