Kenianen relaxter en vriendelijker door basisinkomen


Trouw schrijft vandaag over een opvallend experiment in Kenia. In het gewest Siaya hebben mensen sinds twee jaar twintig euro per maand extra te besteden. Het geld komt van GiveDirectly, een Amerikaanse non-profitorganisatie die gelooft dat je armoede het beste kunt bestrijden door arme mensen direct geld te geven. En die 20 euro maakt een groot verschil. Bijvoorbeeld voor een leraar die spaart voor het opzetten van een tweedehands-kledingwinkel in zijn dorp. En een vrouw die elke maand geld opzij zet voor een eigen cateringbedrijfje. Het geld wordt dus goed besteed. Bovendien is de sfeer in het dorp verbeterd: mensen hebben minder stress en zijn vriendelijker tegen elkaar. Twee Amerikaanse universiteiten doen onderzoek naar de effecten van het project. Overigens wordt op meerdere plekken in de wereld geëxperimenteerd met het basisinkomen.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).