Zuzana Caputova wordt de eerste vrouwelijke president binnen Oost-Europa


‘Slowakije kiest vrouw met warm hart voor Europa en minderheden’, dat kopt de Volkskrant vanmorgen. Het gaat over burgerrechtenadvocaat en milieuactivist Zuzana Caputova, die afgelopen weekend de presidentsverkiezingen won. Zij wordt daarmee de eerste vrouwelijke president binnen Oost-Europa. Maar ze is op meer vlakken een opmerkelijke verschijning in het conservatieve en corrupte Slowakije, schrijft de krant. Caputova is voor het homohuwelijk en abortus, pro-Europa en voor ruimere opvang van migranten. De rol van de Slowaakse president is voornamelijk ceremonieel. Maar de verwachting is dat Caputova toch invloed kan uitoefenen bij de benoeming van rechters en commissies en op die manier corruptie kan tegengaan.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).