Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Op 1 januari zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in werking getreden; de opvolgers van de Millenniumdoelen. In 17 doelstellingen hebben landen vastgesteld hoe zij onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering de komende 15 jaar willen aanpakken. Op Sublime FM geven we je in januari een inzicht in deze belangrijke werelddoelen.

De Millenniumdoelen, wat waren dat ook alweer?

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn gebaseerd op zes kernwaarden:

  1. Mensen – Toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen
  2. Waardigheid – Einde aan armoede en tegengaan van ongelijkheid
  3. Welvaart – Sterke economieën waar eenieder aan deelneemt
  4. Gerechtigheid – Veilige en vredige samenlevingen met sterke instituten
  5. Samenwerken – Versterken van mondiale solidariteit en duurzame ontwikkeling
  6. Planeet – Beschermen van ecosystemen voor alle samenlevingen en toekomstige generaties

Deze kernwaarden zijn uitgewerkt in 17 doelen en 169 subdoelen. Volgens critici hebben deze subdoelen geen prioriteit gekregen en zit de lijst bovendien vol doublures en tegenstrijdigheden. Zo staan doelen, die zich richten op het behoud van biodiversiteit, lijnrecht op de doelen voor landbouw en botsen de Ontwikkelingsdoelen voor het klimaat bijvoorbeeld met die voor de economie. Anderen prijzen juist de onderlinge samenhang en de zwaarte die op duurzaamheid en ontwikkeling wordt gelegd. Om de doelen te kunnen realiseren, zullen ze gezamenlijk moeten worden aangepakt.

De komende maand zullen we alle 17 doelen in het Nieuws van de Vooruitgang uitlichten.

 

Iedere woensdagochtend is Lonneke van Genugten, hoofdredacteur van OneWorld Magazine, op Sublime FM te horen met een column over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

13-01-2015

“Ik sta droog. Al vier maanden lang. Maar het bevalt goed. Ik houd ineens tijd over. Ik krijg complimenten als ik op de redactie kom. Ik ontdek nieuwe kanten van mezelf. Ik bespaar geld als water. En bakken vol echt water. Sinds september al 40.000 liter. Dat zijn 800 douchebeurten. Hoe ik dat heb gedaan? Ik volg een kledingdieet. Lees meer

06-01-2016

“Ik heb me gisteren ingeschreven bij de sportschool. Online. Handig, ik hoefde er de deur niet voor uit. Morgen begin ik. Of vrijdag. Of maandag. Want dan stop ik ook echt met snoepen. Geen koekjes meer, geen chocola. Alleen deze week mag ik nog even extra veel snoep, want dan zie je straks het verschil nog beter. Lees meer

 


Meer lezen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Op de website van de Verenigde Naties zijn alle doelen en targets te vinden.

Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).