Klimaattips

30 november t/m 11 december vond de VN-Klimaattop plaats in Parijs. Wij vroegen ons af: wat doe jij voor het klimaat? Die hele week hoorde je op SublimeFM de klimaattips van luisteraars. Samen maken we de wereld een beetje groener.


“Als het kan dan ga ik met de fiets naar m’n werk. Heel af en toe met de bus en de tram.”

“Ik let thuis op de verpakkingen; wat ik koop en ook wat ik weggooi. Dat het niet teveel is en dat het klimaatvriendelijk is.”

“Ik ben milieuwetenschapper en hou me bezig met het klimaat. Nu probeer ik dat ook in de praktijk te brengen; openbaar vervoer, geen vlees eten, thermostaat een beetje lager, groene energie. Dat soort zaken.”

“Ik heb m’n huis laten isoleren; de ramen, de vloeren, de muren en de deuren. En ik heb een melder die ervoor zorgt dat m’n kachel pas aangaat wanneer ik thuis kom.”

“Ik heb een ov-jaarkaart en reis altijd met de trein. Ik heb wel een auto, maar die gebruik ik alleen om af en toe eens naar m’n moeder te gaan.”

“Ik zet de thermostaat omlaag. Daar verdien ik ook nog eens centjes mee. Toch zo’n 125 euro per jaar.”

“Nou ik scheid m’n afval; plastic, groente en fruit, papier en karton. En dat doe ik dan ook heel consequent.”

“Op m’n werk hadden we altijd van die plastic bekertjes. Na een keer gebruiken werden die weer weggegooid. Nu gebruiken we glazen en mokken.”

“Vooral minder lang douchen en vaker de trein pakken.”

“Ik heb sinds kort een nieuwe cv. Dat werkt briljant: na vijf minuten wordt ‘ie iets kouder en dat weet je dat je onder je douche vandaan moet.”

“Ik probeer vooral zuiniger om te gaan met water. Dus niet te lang douchen en ik laat de kraan ook niet lopen als ik m’n tanden aan het poetsen ben. Daar heb ik sowieso echt een hekel aan. Bij anderen zet ik ‘em ook altijd uit.”

“Ik probeer m’n gasverbruik naar beneden te drukken. M’n buurman handelt in zonnepanelen, dus daar moet wel een mooi dealtje te regelen zijn.”

“Als ik niet in de kamer ben, zet ik de lichten uit. M’n wasmachine draait op de eco-stand en ik reis zoveel mogelijk met de trein of met de fiets”

“Ik eet regelmatig zonder vlees. Dan kies ik niet voor vegetarische burgers of dat soort dingen, maar neem ik bijvoorbeeld noten en kaas.”

“Bedrijfsmatig maak ik gebruik van een highspeed e-bike, in plaats van met de auto te reizen. Zo’n fiets gaat toch 45 kilometer per uur. Je bent in beweging en gebruikt geen brandstof en je zit niet in de auto. Ik bedoel: zitten is het nieuwe roken toch?”

“Een keer in de zoveel tijd ruim ik mijn kledingkast op. We komen met vriendinnen bij elkaar en houden dan een kledingruil, super gezellig.”

“Ik ga vaak naar concerten en feestjes. Tegenwoordig print ik mijn kaartjes niet meer uit, maar laat ik ze scannen via mijn telefoon.”

“Ik heb mijn auto niet iedere dag nodig en deel hem daarom met mijn buren.”

“Kachel laag, extra trui aan. Houdt ook je huid mooier, win-winsituatie.”

Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).