Over het nieuws

Het Nieuws van de Vooruitgang

Een goed gevoel
Sublime is een radiozender die jou een goed gevoel wil geven. Met muziek, maar ook met informatie over vooruitgang. Een zender waar je naar toe gaat om te ontsnappen uit de almaar voortrazende actualiteit. Een moment om even weg te dromen, mee te zingen of berichten te horen waarvan je denkt: ‘Wat fijn! Er gebeuren ook nog goede, hoopvolle dingen in de wereld’.

Achterliggende gedachte
Onze gedachte achter het Nieuws van de Vooruitgang is groter dan alleen het brengen van positief nieuws. We brengen berichten vanuit de hele wereld over innovatie, duurzaamheid en maatschappij. Van de ideeën van slimme start-ups tot oplossingen voor klimaatverandering en medische ontwikkelingen. We slaan berichten over bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden of uitstoot van CO2 niet over, maar vertellen wel graag welke landen of mensen voorop lopen met verbeteringen.

Constructieve journalistiek
Ons idee ligt in de lijn van de ‘constructieve journalistiek’: een stroming in de journalistiek die gelooft dat je naast het wijzen op misstanden ook oplossingen kunt bieden.

Sublime staat daarin niet alleen. In Amerika is er Solutions Journalism: zij gaven inmiddels workshops aan 88 nieuwsorganisaties. De organisatie laat zien dat als journalisten naast hun nieuwsverhalen ook oplossingen bieden, de ontvangers van het nieuws zich meer betrokken voelen.

In Nederland wordt de beweging van constructieve journalistiek aangevoerd door de Deense journalist en professor Catryn Gyldensted. Gyldensted werkte jarenlang in de TV-journalistiek en vroeg zich af of zij de wereld wel verder hielp door alleen maar ellende te laten zien. Er is toch meer? Dat vinden wij bij Sublime ook en daarom presenteren we jou graag het Nieuws van de Vooruitgang. Iedere werkdag op de halve uren tussen 10.30 en 17.30.

Tips of vragen zijn welkom: redactie@hetnieuwsvandevooruitgang.nl.

Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).